Türksat AŞ Genel Müdürü Ensar Gül, yaptığı açıklamada, Japonya'da Mitsuhishi Electric (MELCO) firmasının Kamakura'daki uydu üretim merkezinde yapımı 4 Haziran'da tamamlanan Türksat 4B uydusunu en kısa zamanda fırlatmak ve işletmeye almak istediklerini belirtti.
Uydunun fırlatılacağı Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'ndeki proton roketinin 16 Mayıs’ta Rusya'nın haberleşme uydusunun fırlatılması sırasında patladığını, bunun üzerine uydu fırlatma işlemlerinin durdurulduğunu ifade eden Gül, Baykonur'da 28 eylülde yeniden uydu fırlatma çalışmalarının başladığını kaydetti.
2015’TE FIRLATILACAK
Gül, Rus uydularıyla ticari müşterilerinin uydularının da fırlatılmaya başlandığını, Türksat 4B uydusunun fırlatma işlemlerinin MELCO'nun sorumluluğunda olduğunu ve 2015 yılının ilk yarısında fırlatılacağını söyledi.
Gül, Baykonur Uzay Üssü'nden proton roketiyle fırlatılmasının ardından haberleşme uydusunun yörüngede teslim alınacağını, uydunun Avrupa, Asya, Ortadoğu ile Türk Cumhuriyetleri'ni kapsayacağını söyledi.
İNTERNER ERİŞİMİ İÇİNDE KULLANILACAK
Türksat 4B uydusunun internet erişimi için de kullanılacağını bildiren Gül, "Diğer uydularımız üzerinden internet erişimi zaten sağlıyoruz. 4B uydusu ile hem kapasitemiz artacak hem de internet maliyetleri düşecek" diye konuştu.
Gül, Türksat 4A ve 4B uydularının üretiminde görev alan Türksat mühendislerinin, ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın üretim ve testlerinde de görevlendirileceğini kaydetti.
Ku, Ka ve C frekans bantlarında aktarıcılara sahip olan TÜRKSAT 4B uydusu, 12 adet Ka bant spot kapsama alanında yüksek hızlı internet hizmeti verecek. Uydu, televizyonların canlı yayın geçişlerinde de yoğun olarak kullanılacak. Yaklaşık 5 ton ağırlığında, 9 kilovat elektrik enerjisi gücüne sahip uydunun manevra ömrü ise 30 yıl.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.